در آپارتمانها و مجتمعهای امروزی، اگر هر یک از واحدها بخواهند به صورت مستقل از یک آنتن جداگانه استفاده کنند مشکلات زیادی به همراه خواهند داشت. بنابراین برای مرتفع ساختن اینگونه مشکلات، اهالی یک مجتمع با نصب و خرید آنتن مرکزی می توانند زمینه سیگنال دهی و دریافت تصاویر با کیفیت و … را فراهم سازند.
آنتن مرکزی به مجموعهای از لوازم اطلاق میشود که اطلاعات مختلفی را دریافت نموده و آنها را به چندین گیرنده ارسال میکنند. از جمله این اطلاعات میتوان تصاویر ویدیوئی، تصاویر ماهوارهای، دوربینهای مدار بسته و… را نام برد. مطابق با استانداردهای زندگی امروز، هر ساختمانی که بیش از یک گیرنده داشته باشد لازم است از آنتن مرکزی استفاده کنند.
اجزای آنتن مرکزی
آنتن مرکزی، در واقع وسیله تک و مجزایی نیست و خود از چندین بخش متفاوت به وجود آمده است. از جمله این اجزاء میتوان بخش دریافت اطلاعات و یا سیگنال، بخش تقویت سیگنال، بخش تقسیم سیگنال و بخش انتقال تصاویر را نام برد.
بخش دریافت در آنتن مرکزی
در این قسمت، اطلاعات مورد نیاز از فرستنده دریافت میشود. این بخش شامل آنتن و یا مبدل تصاویر ویدیوئی است. آنتن در این سیستم برای دریافت اطلاعات و تصاویر تلویزیونی و ماهوارهای مورد استفاده قرار میگیرد و از طریق مبدل نیز، تصاویر داخلی ( تصاویر دوربینهای مدار بسته ) قابل دریافت می باشند.
بخش تقویت در آنتن مرکزی
بخش تقویت سیستم آنتن مرکزی، شامل یک آمپلی فایر قوی است تا از طریق آن آنتن بتواند سیگنالهای دریافت شده را تقویت کند. این سیگنالها باید بتوانند گیرندههای زیادی را پشتیبانی نمایند.
بخش تقسیم در آنتن مرکزی
این قسمت از بخشهای تشکیل دهنده آنتن مرکزی، اجزای متفاوتی را شامل میشود. برخی از این اجزاء عبارتند از: تپ آف ( عبوری ) که از آن برای تقسیم عبوری استفاده میشود و یک اسپلیتر (مقسم ) که برای تقسیم نهایی، مورد استفاده قرار میگیرند.
در این بخش همچنین یک سوئیچر نیز تعبیه شده است که از آن برای تقسیم سیگنالهایی استفاده میشود که در بخش قبلی، تقویت شدهاند و لازم است پس از تقویت، به گیرندهها ارسال شوند.
بخش انتقال در آنتن مرکزی
یکی دیگر از اجزای تشکیل دهنده آنتن مرکزی، بخش انتقال این سیستم است. این بخش در واقع قسمت نهایی آنتن است. بخش انتقال این سیستم عبارت است از یک کابل کواکسیال که از آن برای انتقال سیگنال به گیرندههای مورد نظر استفاده میشود.
انواع آنتن مرکزی شامل چه مواردی است؟
آنتن مرکزی، خود دارای چند سیستم متفاوت است که هر یک برای دریافت نوعی خاص از سیگنالها و تصاویر دارای کاربرد هستند. از جمله این سیستمها میتوان سیستمهای MATV، SMATV، CATV، CCTV را نام برد.
- آنتن مرکزی با سیستم MATV
این نوع از سیستم آنتن مرکزی برای دریافت سیگنالها و تقویت کردن و توزیع آنها در باندهایی مانند باند UHF مورد استفاده قرار میگیرد. لازم به ذکر است که با استفاده از این سیستم آنتن، سیگنالهای تلویزیونی و تصاویر آن بدون نویز و به صورتی کاملا شفاف به گیرندههای مورد نظر منتقل میگردند.
- آنتن مرکزی با سیستم SMATV
به طور معمول از سیستم آنتن مرکزی SMATV برای دریافت سیگنالهای تلویزیونی و همچنین سیگنالهای ماهوارهای استفاده میشود.
- آنتن مرکزی با سیستم CATV
نوع دیگر از آنتنهای مرکزی، آنتن مرکزی با سیستم CATV هستند. در این سیستم، سیگنالها و تصاویر تلویزیونی از مرکز، تولید میشوند و پس از تقویت شدن به وسیله کابلهایی به گیرندههای مورد نظر، انتقال داده میشوند.
- آنتن مرکزی با سیستم CCTV
این سیستم آنتن مرکزی دارای این قابلیت است که بتواند تمامی سیگنالهای ویدیوئی از جمله دوربینهای مدار بسته و یا لوازم پخش صدا و تصویرهای مختلف را با استفاده از مدولاتور، بر روی باندهای خالی، مدوله نماید و سپس با استفاده از میکسر به سه سیستم دیگر یعنی سیستمهای ام آ تی وی، اس ام آ تی وی، سی آ تی وی و سی سی تی وی، اضافه کند. بنابراین این عامل نیز سبب میشود تا کاربر بتواند تصاویر دریافت شده را بر روی کانالهای تلویزیونی، مشاهده نماید.
نصب آنتن مرکزی چگونه است؟
در ادامه به بررسی نصب آنتن در ساختمان خواهیم پرداخت و مراحل آن را با هم مرور میکنیم:
- نصب آمپلی فایر
به طور کلی میتوان گفت در کشور ایران، سیگنالهای آنالوگ و همچنین سیگنالهای دیجیتال بر روی باندهای یو اچ اف و وی اچ اف ارسال میشوند. همانطور که میدانیم این سیگنالهای دریافت شده از طریق آنتن مرکزی به آمپلی فایر دستگاه، منتقل میشوند تا از این طریق تقویت شوند. به طور معمول و در هنگام نصب آنتن، آنتن یو اچ اف باید به ورودی یو اچ اف امپلی فایر سیستم آنتن مرکزی، متصل شود. همچنین لازم است تا آنتن وی اچ اف نیز به ورودی وی اچ اف آمپلی فایر اتصال داده شود.
یکی از نکاتی که لازم است هنگام نصب آنتن حتما به ان توجه داشته باشیم این است که باید آمپلی فایر در نزدیکترین فاصله نسبت به آنتن مرکزی قرار داده شود و فضایی که در آن، این سیستم نصب میشود باید حتما سربسته و پوشیده باشد. از طرف دیگر محلی را برای نصب آنتن کل بنا انتخاب نماییم که از نفوذ آب نیز در امان باشد.
در ادامه لازم به ذکر است که قدرتهای خروجی آمپلی فایرها با یکدیگر متفاوت است این قدرتهای متعدد با عناصر و المانهای گین gain و یا با بهره خروجی qutput level مشخص میگردند. بنابراین میتوان گفت انتخاب امپلی فایر مناسب برای نصب کردن آنتن مرکزی، به عواملی بستگی دارد که از جمله این عوامل میتوان تعداد انشعابهای ساختمان مورد نظر و طول کابلهای مورد استفاده اشاره کرد. بنابر این عامل و در هنگام نصب و راه اندازی سیستم آنتن مرکزی مورد نظر، هر چه انشعابهای یک ساختمان بیشتر باشند و طول کابلهای مورد استفاده نیز بلندتر باشد لازم است حتما از امپلی فایر با قدرت بیشتری هم استفاده شود.
- نصب انشعاب دهندهها
لازم به ذکر است که انشعاب دهندهها در آنتن مرکزی، خود در دو نوع وجود دارند که عبارتند از: انشعاب دهندههای عبوری و انشعاب دهندههای تقسیم کننده. از میان این دو نوع انشعاب دهنده، به طور معمول در هنگام نصب آنتن مرکزی، انشعاب دهندههای تقسیم کننده و یا اسپلیترها بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند. از طرف دیگر این انشعاب دهندهها دارای استانداردهای فراوانی در بازار هستند که بسته به محل مورد نصب، مورد کاربرد واقع میشوند. از طرف دیگر انتخاب انشعاب دهندهها در هنگام نصب به عواملی از قبیل چگونگی کابل کشی ساختمان نیز بستگی دارد.
اسپلیتر در آنتن مرکزی چه وظیفه ای دارد؟
اسپلیترها به عنوان تقسیم کنندههای انشعابی و یا مقسم نهایی سیگنالها به شمار میروند. این نوع از تقسیم کنندهها از انواع ابزارهای توزیع سیگنال هستند که در سیستم آنتن مرکزی به کار برده شدهاند. با استفاده از این ابزار، تحویل سیگنال به گیرندهها و جداسازی هر گیرنده از سیستم، امکان پذیر میشود. لازم به ذکر است که اسپلیترها خود انواع مختلفی دارند و خروجیهای آنها نیز متعدد است.
وظیفه نصاب آنتن مرکزی چیست؟
نصاب ماهر آنتن مرکزی، میتواند به صورت اصولی عملیات نصب و اجرای آنتن مرکزی را به انجام برساند. چراکه این کار اگر به صورت اصولی انجام نشود ممکن است مشکلاتی از قبیل عدم دریافت سیگنالها پس از مدتی، ایجاد شود. بنابراین نصاب آنتن با توجه به نوع گیرنده و وسائل مورد استفاده در نصب آنتن و ایاب و ذهاب خود، هزینهای را دریافت میکند و به عملیات اجرای آنتن مرکزی و نصب آن اقدام مینماید.
سیستم آنتن تلویزیون مرکزی چیست؟
سیستم ام آ تی وی که مخفف عبارت master antenna television است به سیستمی گفته میشود که در آن، تلویزیون های چند اتاق و یا محل کار، همه از یک آنتن مرکزی استفاده میکنند. چنین سیستمهایی به طور معمول در ساختمانهای بزرگ به کار میرود تا به معضل نیاز به چندین آنتن برای تلویزیون و رادیو پاسخ دهد. این نوع از آنتنها میتوانند برای هر واحد، سیگنالی قوی ایجاد کنند.
معایب آنتن مرکزی
آنتن مرکزی در کنار مزایایی که دارد دارای یک عیب عمده نیز هست. در حقیقت تنها عیبی که میتوان برای این سیستم مطرح نمود این است که خروجی تمامی واحدها به عملکرد یک انتن بستگی دارد. در چنین شرایطی اگر این آنتن دچار مشکل شود تمامی ساختمان، سیگنالهای خود را از دست خواهند داد.
نقشه آنتن مرکزی
نقشه آنتن مرکزی در حقیقت نقشه سیم کشی این سیستمها برای واحدهای مختلف است. بنابراین نقشه آنتن مرکزی 8 واحد، نقشه انتن مرکزی 16 واحد و… خواهیم داشت. برای نمونه میتوان گفت در نقشه آنتن 8 واحد که در ساختمانهای 8 واحده مورد استفاده قرار میگیرد تعداد 8 کابل مستقل از آنتن، جدا شده و به اسپلیتر و یا تقسیم کننده 8 راه بعد از آمپلی فایر متصل میشود. در چنین ساختمانهایی باید در ابتدا از هر یک از واحدهای مورد نظر، کابلی مجزا تا پشت بام کشیده شود و سپس تمامی این کابلها به یک اسپلیتر 8 راه وصل شوند و سپس اسپلیتر، به امپلی فایر متصل شود. در نقشه آنتن مرکزی 16 واحده در شرایطی که ساختمان مورد نظر 4 طبقه باشد، از هر واحد کابلی مجزا به جعبه مستقر در هر طبقه کشیده میشود. پس از آن خروجی آمپلی فایر موجود در پشت بام، به یک اسپلیتر 4 راه وصل میشود و خروجی اسپلیترها نیز به ورودی 4 اسپلیتر 4 راه دیگر متصل میگردند.